Is de akoestiek in je huis of werkruimte niet optimaal?
Een slechte akoestiek in huis kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn.
Het kan stress veroorzaken, je concentratievermogen beïnvloeden en zelfs je algehele gezondheid schaden door storende geluiden zoals omgevingsgeluid, stemmen en galm. Bovendien is het frustrerend als je niet kunt verstaan wat anderen zeggen.
Gelukkig ben je hier aan het juiste adres om te leren hoe je de akoestiek in huis kunt verbeteren.
Thomas is een expert op het gebied van Akoestiek
Leer alles over akoestiek in dit interview met Thomas Fløcke, een bekende expert op het gebied van akoestiek, en Troels, de CMO van WoodUpp.
Thomas werkt al jaren bij Alpha Akustik en heeft veel bedrijven en particulieren geholpen bij het creëren van gezonde akoestische ruimtes.
Luister naar zijn waardevolle inzichten en tips!
Nagalm
Heb je problemen met een slechte akoestiek in huis? Of vind je het moeilijk om je op je werk te concentreren, omdat de geluiden in de kamer te hard zijn?
Dan ervaar je hoogstwaarschijnlijk de gevolgen van een slechte akoestiek, ook wel hinderlijke galm genoemd.
En het is niet alleen vervelend – het is ook niet bepaald goed voor jouw gezondheid of welzijn.
Als je vaak in een omgeving met een slechte akoestiek bevindt, zul je waarschijnlijk het volgende ervaren:
- Lichte stress
- Moeite met concentreren
- Lichte klachten van hoofdpijn
Dus, laten we beginnen met het verkennen van de belangrijkste aspecten van akoestiek en hoe jij deze kunt verbeteren.
Ervaar je slechte akoestiek?
Ontdek de voordelen van het Akupanel als een akoestische oplossing en verbeter je geluidservaring en welzijn.
Wat is galm en waarom is het een probleem?
Geluidsgolven zijn de basis van geluid. Wanneer geluidsgolven je oren bereiken, worden ze in je hersenen geregistreerd als geluid.
Als geluidsgolven veel energie bevatten, duurt het langer voordat ze uitsterven.
Deze langdurige reflectie van geluidsgolven wordt galm genoemd.
Galm is vervelend omdat het ervoor zorgt dat je geluid meerdere keren hoort, waardoor spraak en andere geluiden onduidelijk worden.
Echo, op echo, op echo.
Dit is in veel ruimtes een groot probleem. Vooral als je veel open oppervlaktes in huis hebt.
Geluiddempende wandpanelen, gemaakt van materialen zoals hout, glasvezel, schuim en textiel, zijn effectief in het absorberen en verminderen van geluid. Ze helpen galm te verminderen en zorgen voor een aangenamere akoestische omgeving.
Hoe creëer je een gezonde akoestische omgeving?
Om de nagalm te verminderen en een gezonde akoestische omgeving te creëren, moeten we de reflecties van geluid beheersen met akoestisch materiaal.
Dit kan worden bereikt door het gebruik van geluidsabsorberende materialen, zoals Akoestische panelen.
Akoestische panelen absorberen geluidsgolven en voorkomen dat ze weerkaatsen in de kamer. Hierdoor wordt de nagalm verminderd en wordt het geluid helderder en verstaanbaarder.
Het gebruik van hoogwaardige akoestische panelen, kan een significant verschil maken in de akoestiek van je huis.
Ze absorberen geluid en zorgen voor een optimale geluidsomgeving
Hoe werken de geluiddempende panelen?
De panelen zijn gemaakt van akoestisch vilt, dat van gerecycled plastic is gemaakt.
Deze innovatieve toepassing van gerecyclede materialen draagt niet alleen bij aan duurzaamheid, maar biedt ook uitstekende geluidsabsorptie-eigenschappen. Het akoestische vilt absorbeert geluidsgolven effectief bij contact, waardoor ze niet terugkaatsen in de ruimte.
Akoestische plafondpanelen, gemaakt van gerecycled hoogwaardig houtmateriaal, kunnen ook worden gebruikt om de akoestiek in verschillende ruimtes, zoals vergaderzalen en werkruimtes, te verbeteren.
Maar dat is niet alles.
De panelen zijn voorzien van lamellen die helpen bij het dempen van geluid en het breken van geluidsgolven, een proces dat bekend staat als diffusie. Dit verbetert hun vermogen om echo en nagalm te verminderen, waardoor een evenwichtige en aangename akoestische omgeving ontstaat.
Door de panelen op de juiste plekken te plaatsen, kunnen we de weerkaatsing van het geluid in de kamer verminderen en een fijnere omgeving creëren.
Maar waar moeten de panelen geplaatst worden om het maximale effect te bereiken?
Wij adviseren om de akoestische wandpanelen te plaatsen op oppervlakken die het geluid snel zullen raken, zoals het plafond of grote muren in de kamer.
Plaats de panelen op die oppervlakken, zodat ze het geluid absorberen en voorkomen dat het terugkaatst in de kamer.
Bijvoorbeeld, als je te maken hebt met nagalm wanneer iemand in je woonkamer praat, overweeg dan om de panelen op ooghoogte te plaatsen, omdat dat is waar het geluid vandaan komt.
Zorg er ook voor dat de panelen gelijkmatig over de ruimte worden verdeeld om geluidspropagatie in alle richtingen aan te pakken.
Het plafond is vaak een ideale locatie, gezien de snelle interactie met geluid. Verspreid dus de panelen over verschillende oppervlakken in de kamer voor optimale resultaten.
Hoeveel panelen heb ik nodig?
Het plaatsen van één of twee geluidsabsorberende panelen in een kamer zal geen wonderen verrichten voor de akoestiek.
Om een goede akoestiek te bereiken, wordt aanbevolen om ongeveer 25% van het vloeroppervlak te bedekken met geluidsabsorberend materiaal.
Gebruik de volgende formules:
- Vermenigvuldig het vloeroppervlak van de kamer met 0,25 en deel dit door 1,44 om het aantal benodigde Akupanels 240 te bepalen.
- Vermenigvuldig het vloeroppervlak van de kamer met 0,25 en deel dit door 0,36 om het aantal benodigde Akupanels 60 te bepalen.
- Vermenigvuldig het vloeroppervlak van de kamer met 0,25 en deel dit door 1,80 om het aantal benodigde Akupanels 300 te bepalen.
Is het gebruik van isolatiewol nodig?
We hebben onze Akupanelen uitgebreid getest in verschillende scenario’s om hun prestaties te bepalen. Verschillende installatiemethoden resulteren in verschillende geluidsklassen.
Het rechtstreeks monteren van de panelen op de muur zonder minerale wol behaalt geluidsklasse D. Echter, door ze op latten met minerale wol erachter te monteren, worden ze verheven naar geluidsklasse A.
Akoestische wanden, gemaakt van verschillende materialen zoals hout en minerale wol, helpen bij het absorberen en verminderen van geluidsgolven en verbeteren de esthetiek van de ruimte.
Voor optimale resultaten, gebruik 45 mm dikke latten en plaats minerale wol achter de panelen.
Bij de Klasse D-installatie neemt het 2,2 cm ruimte in beslag, terwijl de Klasse A-installatie 6,7 cm vereist.
Kies de juiste installatiemethode om de gewenste geluidskwaliteit van Klasse A te bereiken.